Üstökösbecsapódások a Holdon?

 
Jay Melosh és Paul Schenk (Lunar and Planetary Institute) korábbi Voyager-felvételek átvizsgálása során jellegzetes kráterláncokat talált a Callisto és Ganymedes nevű Jupiter-holdakon. Ezek valószínűleg olyan üstökösök becsapó­dásainak nyomai, melyeket — egy kö­zeli találkozás során — a Jupiter ára­pályereje feldarabolt, majd a darabok a holdakat találták el. Melosh és Ewen Whitaker (University of Arizona) vala­mint Róbert Wichman és Charles Wood (University of North Dakota) szerint ehhez hasonló képződmények a Holdon is megfigyelhetők. A számítások azt mu­tatják, hogy ilyen becsapódások valóban megtörténhetnek, a Föld gyengébb árapályereje és a Föld Hold rendszer vi­szonylagosan nagyobb távolsága ellené­re is.
Az egyik ilyen holdi alakzat az 50 km hosszú Davy-kráterlánc (11S, 7W), amely a Mare Nubiuin északi részén fekszik a névadó krátertől egy átmérőnyire (a Ptolemaeustól nyugatra). Az üstökös eredetre utal a kráterecskék kör alakja, méreteik hasonlósága, továbbá elhelyezkedésük is emlékeztet a Callistón talált kráterláncokéra. A napfelkelte ezen a területen nem sokkal az első ne­gyed után történik, ekkor kedvezőbb a megvilágítás. A másik kráterláncolat az Abulfeda DNy-i falából indul ki és DK-re tart (17S, 17E). Ennek hossza 210 km, és egészen a Rupes Altai-ig követhető. Észlelését kicsit megnehezíti, hogy meg­lehetősen kráterezett területen van. A pontos azonosításhoz használjuk Antonín Rükl Hold-atlaszát. A 43. oldalon megtalálhatjuk a Catena Davy-t, a 45-56-57. oldalon pedig a Catena  Abulfedát. Mindkét objektum megfigyelésé­hez jó légköri nyugodtság és a lehető legnagyobb nagyítás szükséges.
 
 
 
  Gyönyörű panorámafelvétel,a Catena Davy környezetéről. Előtérben a Davy-kráter,tőle balkézre maga a kráterlánc.
 
 
 
 
 
 Reggeli megvilágításban a Catena Davy…az előtérben,kissé jobbra épp kibontakozóban van a kráterlánc,és a névadó Davy-kráter.
 
 
 
 
                  A Catena Davy a maga teljességében.(Észak felül)
 
 
     Világító sávként tündököl ennek a felvételnek a közepén a Catena Davy.
    (Consolidated Lunar Atlas – Part II, full-moon photography  E.III )
 
 
 
                          A lánc komponenseinek saját neve van! 🙂
 
 
 
 
 
 A Catena Davy-nak otthont adó Davy-Y romkráter,és maga a lánc a Mondatlas 43.lapján.
 
 
 
 
A Holdon számos más kráterlánc is látható: Catena Timocharis (21. o.), Ca­tena Littrow (24. o.), Catena Krafft (17-28. o.), Catena Humboldt (60. o.). Az utóbbi a perem közelében van, igazi ki­hívás a Hold észlelőinek.
 
 
 
Felhasznált irodalom: meteor 1995/3  
                    Mondatlas második kiadása
Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: