Napkelte a Ptolemaeuson

 
Egy régi estén az első negyedben lévő Hold felé fordítottam távcsövemet, és meglepetésemre valami olyat láttam, amit addig soha. Pontosan a terminátoron volt a Ptolemaeus óriási gyűrűs hegysége, melynek belsejét hátborzongatóan súrolták a holdbeli hajnal első szürke sávjai. A krátertalaj szürke fénye meglehetősen homályos volt a közeli fényes hegységekhez képest. A napkorong tetejéről érkező, a síkság felszínét súroló első sugarakat láttam. Az, hogy csak a kráterközpont kapott megvilágítást, jól mutatta a holdfelszín görbületét. Ahogy múlt az este, a hegyek árnyékai összeolvadtak, és kelet felé húzódtak,miközben a kráterfenék a hajnalhasadtával kivilágosodott.
 
Ez a ritka megvilágítás olyankor jön létre, amikor a Nap 0°2-kal látszik a holdi horizont fölött a Ptolemaeus középpontjából nézve.
 
 
 
A mellékelt térkép a Lunar and Planetary Laboratory kiadásában megjelent Lunar Quadrant Map részlete. A térképen minden kráter szerepel, melynek van hi­vatalos elnevezése, ill. a 3,2 km-nél nagyobb “névte­len” krátereket betűk je­lölik. Minden betűjelzés egy közeli, névvel rendel­kező alakzathoz kapcsoló­dik. Így pl. a Ptolemaeus alján látható A jelű krá­ter pontos elnevezése Ptolemaeus A, míg a közvetle­nül alatta látható kör a Ptolemaeus B-t jelöli. Vagy pl. a térkép jobb felső sarkában a Lassel fölötti kráterecske a Las­sel B, míg a Lasseltől balra    az   Alpetragius B
látható. Zsúfolt területeken nyilak könnyítik meg a tájékozódást. A dombokat és hegyeket (pontozott vonal) görög betűkkel, míg a rianásokat római számokkal jelölik. Egy 7,5 cm-es távcső szinte minden, a térképen látható alakzatot meg fog mutatni. Szerencsés észlelést!
 
Alan M. Macrobert
Sky and Tel. 1991. június — ford. Kiss L.
 
 
Felhasznált irodalom:meteor 1992/1
 
 
 
 
 
 
Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: