Fantom kráterek, fantom medencék

Jól ismert Holdunk arcát, hatalmas becsapódásos medencék, lávával elöntött síkságok alkotják. Közülük tán a legnagyobb, legismertebb, és legősibb a Mare Imbrium – Esők tengere. Ebben a bejegyzésben azonban, inkább a kisebb, alig ismert, néhol névtelen alakzatokról írok, melyek kisebb-közepes, vagy adott esetben inkább csak nagyobb műszerekkel látványosak.  

Sok fantomkrátert önmagában nem lehet megfigyelni; jelenlétükre a bazaltsíkság íves formája, lejtése utal. Erre nagyon szép példa a Plato krátertől D felé fekvő igen izgalmas alakzat, a csak “ősi Newton alakzatnak” nevezett formáció:

 

Newton

 

 

 

Az átmenetet az Opelt kráter példázza, mely félig még kráter, félig már fantomkráter: egykori méreteit, még felfedi a K-i sáncán megugrott bazalt:

opelt-structure

 

 

 

Az egyik legkedvencebb fantomformációm, a legendás Apollo-11 expedícióhoz igen közel, mely a “tengerpartot alkotó szárazulaton” fekszik. Ezt É-felől a Rimae Hypatia határolja, egykori, ősrégi  É-i sáncát már az idők vihara elfeledtette, s központi csúcsa sem kivehető már, de ideális megvilágítási viszonyok még emlékeztetnek néhai fénykorára, s feltűnik szemeink előtt nagyszerű, markáns körvonala:

hypatia__structure

lac-wac_hypatia-structure

 

 

 

 

A Procellarum síkságon, a korong NY-i széléhez közel, a Lichtenberg kráter “alatt”, egy névtelen fantomkráter alussza örök “álmát”:

Lichtenberg-structure

licht

 

 

 

Két hasonló méretű ősi fantom medence van a Mare Nubium peremén. Egyikük a Walter kráter, ezzel gyakorlatilag egyméretű a Rupes Recta vetődést is magába foglaló, névtelen alakzat, melynek bacsapódásos eredete vitathatatlan…erre utal NY-i, ÉNY-i sánca melyet, mamár csak gerincek rajzolnak ki:

Walter_RupesREcta_structure

Rupes_Recta_structure

 

 

 

 

 

Van egy nagyon ősi, a Mare Nubiumtól ÉK-re fekvő, gyakorlatilag alig látható formáció, melynek központi csúcsát ma is láthatjuk, ez a Lassell krátertől ÉNY-i irányban fekvő kis hegytömböcske. A néhai krátert D-felől a Prom Taenarium íve, illetve a bazaltos talaj eltérő, sötétebb színe rajzolja ki:

lassell-structure

lassell__struct

 

 

 

Az Apollo-14 misszióhoz közeli terület is rejteget egy hatalmas névtelen alakzatot, amit a Fra Mauro krátertől kb 1-1,5 kráterátmérőnyire ÉNY- felé találunk:

framauro-structure

 

 

 

 

Néhány fantomkráter nem is mélyedés, hanem “palacsinta jellegű”, azaz enyhén kiemelkedik a környezetéből, erre igen szép példa a Mare Crisiumbeli névtelen forma, melyet a Crisium D-i partvidékéhez közel, a Shapley és “G” jelű kráter közti félsziget mellett találni:

MareCrisium_structure--

 

crisium-structure

 

 

 

Természetesen a Holdon ezeken kívül még számtalan hasonló alakzat létezik, fedezzük hát fel őket kis távcsövünkkel!   🙂

 

Kapcsolodó:
http://www.lpi.usra.edu/resources/mapcatalog/ESS/I351A/
http://mpt.dyndns.info/open.php?obsid=21446
http://firmamentum.hu/mare-imbrium/

 

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: