Októberi Holdséták III.

Cseh Viktor észlelő kollégával több mint 1 hónapja terveztünk egy egyidejű megfigyelőakciót a Hayn kráter észlelésére. Az ideális libráció & fázis & időjárás kombináció adott volt, így este helyi időben 20h-kor elkeztük az észlelést. Nagy örömmel vetettem bele magam a távcső és egyéb eszköz emeleti cipelésébe, míg az észlelő helyemen, kedves olasz szomszédaim hangos, de jókedvű, lakásból kihallatszó párbeszédjei színesítették a holdfényes estémet. Távcső, pólusraállás, okulár beillesztés, és már kezdtem is az észlelést, tudtam Cseh kolléga is így tesz!

Hayn_contexto_WAC_LROC

Az észlelésre jelölt terület, balról a megfigyelési iránnyal

1Hold_F_ldv_ri_201510271918_Hayn__Belkovich_39753
A kiszemelt kráter, a 88km átmérőjű Hayn nagyon feltűnő volt az ÉK-i perem mentén, rendkívüli volt a látvány, mert éles szélű, markáns jelleme elárulta fiatal korának történetét, ahogy a nagyobb, és szintén librációs romkráter, a 199 km-es Bel’kovich-be belevágódva megtörte azt. Ez is, vagyis a Belkovich is megmutatott magából valamicskét; romos, alacsony falszakaszokat, bazaltos sima talajt, rajta három nagyon izgalmas hegytömböt, illetőleg még az éjj közeledtével dacoló D-i túlsó íves falszakaszt is felsorakoztatott magából. A Hayn 50%-ban árnyákolt, és ezen árnyék jól láthatóan finom kis hullámos belső sziluettként jelenik meg, nyilván az innenső fal egyenetlenségét mutatván. Fényes szemközti falának teraszai csak időnként tünnek fel, illetve talajából is felsejlik néha valami. A Hayn-on kívül É-i irányban egy pici, sekély “x” alakú gerincet látok (a Hayn-F felé). D-felé, ott ahol a Belkovich-el érintkezik, kis nyereg jelleget mutat a Hayn, mely mögött pici fekete ék alakú árny látszik
(ez az LROC WAC radarképén is látszik). Nagyszerű terület.

Viktor azonos idejű észlelése itt

Hayn_WAC-radar

Az LROC-WAC radar képén is jól látszik a “nyereg” magassága.

___________

Az Apollo-17 landolási területéről is készült észlelés a Hayn után. Hála az igen sokszor “beálló” légtömegnek igen szép részleteket láthattam. Még sose készítettem magas napállásnál Holdexpedíciós zónáról észlelést…ideje volt!

1Hold_F_ldv_ri_201510271953_North___South_Massif__Vitruviu_38928

A terület a Mare Serentitatis partvidékén fekszik, egy kis félszigeten, melyet három szinte egy sorban fekvő hófehér hegytömb fog közre. A megvílágítás egészen más képet fest erről a vidékről, mint amit megszokhattunk, az árnyak hiányoznak, a hegyek pedig “vakítanak”, nagyszerű a látvány. Igen feltűnő a völgy sötét bazaltja, a megfigyelő szinte érzi ahogy a friss bazalt a hegyek közt kifolyt a Serenitatis síkságára. Benn a völgyben, a hegyek által közrefogván nagyon jól kivehető a NASA Apollo-17 fotókról ismert kis domb, a csak Family Mount-nak nevezett emelkedő fehér foltja. A North Massif-on is megállok egy pillanatra, és felidézem a képsorokat, amint Cernanék, az expedíció űrhajósai elautóztak a dombok oldalán….. A South Massif É-i lejtőjéről megismert “Nansen-Apollo” albedópamacs is látható, ezt kutatták is helyben! Olyan, mint egy hal hátúszója a hegytömbön, illetőleg az összes itt található fehér hegytömb, időnként szép tagoltságot mutat. Gyönyörű!

Lunarglobe_Apollo17_landingsite

Az utolsó emberes expedíció helyszíne.

Az észlelésem a fehér hegyekre,és az abedó-pamacsra volt korlátozva:

a17psrf5-3

___________

A Mare Crisium-i térségek mögött izgalmas részletek tárulnak a megfigyelő szeme – távcsöve elé. A Hubble kráter íves K-i sánca – környezete igazán szép… okvetlen papírért-grafitért kiált. Le is vázolom!

Libration_Hubble

VMA segédlet

1Hold_F_ldv_ri_201510272010_Hubble__Liapunov_72272

A 81km átmérőjű Hubble sánca alapján egy épp kráter jellemét mutatja. A nagyjából 80%os árnyékoltságú Hubble-tól ÉNY-i irányban egy sekély árok van, mely ívével követi a Hubble krátertól É-i irányban eleinte nehezen értelmezhető képződményt, ami valójában szintén egy sekély romkráter. E mögött jönnek a további csemegék, egy látványos ‘K’ alakú fal, kicsit olyan ‘Lunar-x’ érzés, több kráter kapcsolódását gyanítom, míg ki nem nyitom kedvenc Holdatlaszomat, és igen, ez a ‘K betű’ jellem, a Liapunov (66km),
és névtelen kráter kapcsolódása -bizonyosodik be számomra-.
ahol ‘K-betű’ alsó szárai egy névtelen becsapódás jelenlétét mutatja.
Nagyszerű környék!

__________

Igen érdekes eredményt produkálhat egy rajzsorozat a
Hold egy kicsi régiójáról, így került LM-ben a Helmert-Kao kettőse:

1Hold_F_ldv_ri_201510272026_Helmert__Kao__Mare_Smythii_33961

Igen rég, 2008 februárjában észleltem legutóbb úgy, hogy sorozatrajzot készítettem egy alakzatról. Ezúttal a kiszemeltem a Mare Smythii D-i peremén fekvő, érdekes alakzat, egy keskeny kis villám formájú hegyecske a célpontom. Más kráterek rajzos észlelései után mindig vetettem egy pillantást rájuk, így készült a sorozatom. Benn a terminátor mögött eleinte egyben, majd szépen szakadozva lassan csökkent a formáció. Utólagos, nagy Rükl Mondatlas-i segédlettel sikerült azonosítani a formációkat, melyek a Helmert (7.6°S 87.6°E 26km) és Kao (6.7°S 87.6°E 34km) kráterek sáncainak bizonyultak a bazaltos tenger szélén. A két kráter egymásba ér, így rajzolva ki a jellegzetes alakot.

Helmert_Kao___planetarynamesHelmert és Kao

___________

A Riemann kráter is szinte kérette magát, így képtelen voltam kihagyni:

Riemann___Beals___VMA

A VMA 6.1 atlasz, LROC képeire támaszkodó
adatbázisa egy rettenet ősi krátert mutat
Riemann néven.

1Hold_F_ldv_ri_201510272105_Riemann__Beals_38387

Látványos, markáns holdi ‘lándzsa’-ként tűnik fel a terminátor librációs területei mentén a 111km átmérőjű Riemann kráter. Holdszondás képek egy rettentően romos, lepusztult képződményt mutatnak. Nyilván igen idős kráter lehet, mert több másodlagos kráter is háborgatta. Többek közt D felől a fiatalosabb, 48km-es Beals kráter, mely szépen át is csapta a Riemann D-i sáncának egy részét. Észlelésem idején a Beals is kitűnően látszott, mely mögött egy kis ‘Y’ alakú falmaradvány is kivehető volt. A Riemann innenső, NY-i sáncán kis mélyedés, egy kráter sánca is látszik, az egyik ‘másodlagos háborgató’ melynek egyenetlen jellege rávetül a Riemann K-i falára is. É felé két izolált fehér csúcs is észlelhető volt.

Riemann_moon_WAC-RADAR

Hihetetlenül jó, ha felhasználhatunk
holdi radarképeket. Itt is hasznos, mert a kráter
mögött-fölötti két kis csúcsot biztosan azonosítani lehet
általa a jobb felső sarokban.

____________

A Neper a kráterek igazi iskolapéldája! Ezen az estén
lehetőségünk nyílt észlelésére. Az est eredeti szimultán
célpontjának (Hayn) észlelése előtt-után nem is volt
kérdéses hogy papírra kell vetni a Nepert is.

1Hold_F_ldv_ri_201510272126_Neper__Virchow_46953

Hatalmas, ezen az estén a terminátor
legfeltűnőbb látványossága a 138km átmérőjű nagyon
szép holdi ‘stadion’ a Neper kráter.  Falai rendkívül alacsony hatásúak, s érezhetően a bazalt finoman követi a holdi gömb ívét. Nagyon szép a kráter belseje, mert itt magányosodik a központi csúcs, az a központi csúcs, melynek kettős csúcsa, őrizvén jellegét, kettős keskenyedő árnyékot vet a K-i fal tövéig. A kráter kb felső 1/4 részén pici fehér ívecskeként még kivehető a Virchow kráter K-i fala is a maga 17km-es átmérőjével. Fölötte sötétebb árny kezd behatolni a Neper belseje felé. Innenső fala egyenetlen, ezt a jellegét a belső árnyék tökéletesen megmutatja. A sánc D-i részén kettős pici repedés látszik míg É-i részén a kanyarulatban egy másik hasadék is látszik. Rendkívüli képződmény ez a skót matematikusról, John Napierről elnevezett kráter.

Cseh Viktor, tőlem függetlenül is úgy érezte, hogy meg kell fogni a látványt észlelése itt.

Neper_moon

A Neper a már korábban észlelt Goddard társaságában
VMA LROC adatbázis

Neper_WAC_radar

Neper-i magasságok-mélységek

Lunarglobe_8754674

Kalandozások a peremen, jó kis este volt! 🙂

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: