Árny – talány

Évek óta foglalkoztat egy korábbi, egészen pontosan 2003 február 15-én készült megfigyelés. Józsa Sándor amatőrcsillagász egy érdekes árnyhatást örökített meg észlelésében, mely megfigyeléshez egy 200/1000mm-es Newton reflektort használt, 250x-es nagyítással. Nagyítása, felbontása tehát adott volt finom részletekhez. Észlelésében, rajza mellett egy vázlatot is mellékelt… korábban az alapján próbáltam a nagy Rükl-féle Mondatlasból azonosítani mit is észlelhetett akkor Sándor, sajnos kevés sikerrel. Ráadásként még fotót sem találtam erről a zónáról, olyan megvilágítással.

Rajzán három-négy különös, párhuzamos lejtős hegy látszik, számolt be írásában, melyek olyanok, mintha egymásra nőttek volna, egyfajta teraszosságot lehet érzékelni. A kérdéses objektumnak ráadásul igen fura, “bajusz” jellegű árnyéka volt. A célom ebben a bejegyzésben az objektum pontos pozíciójának kimérése, helyzetének, kinézetének pontos meghatározása volt. Az nem volt kérdéses, hogy nagyjából merre található az objektum, mert Sándor egy egyszerűen áttekinthető vázlatot is készített.   

Eme vázlat alapján a Montes Cordillera vonulatának egy érdekes kiszögellése a tárgyalt formáció…már csak az a kérdés, melyik az pontosan? Nézzünk meg elsőként hogy milyen fázis volt Józsa észlelésének idején, illetőleg  a képződményt – mely már kis felbontással is szinte azonnal felismerhető hála a szimulációnak!

Az LTVT fantasztikus távlatokat nyit a téma iránt fogékonyak számára. A program által generált realisztikus rajzolatoknak köszönhetően, pontosan be lehet azonosítani kérdéses képződményeket…így hát ideje volt bevetni az LTVT-t, hogy lássuk mit, és pontosan merre is észlelt Józsa akkoriban.

Jozsa_holdarny__20030215

Jozsa-Sandor__holdarny__2003feb15---analizis

 

 

jozsa_moon__2003feb15-LTVT-simulation

 

lac_73_wac

 

 

LROC_WAC__radar___Jozsa_holdarny

 

Az analízis alapján, a Montes Cordillera egy kifejezetten
szabályosan barázdált részéről van szó.
Melynek pontos koordinátái:

78.04W    15.38S

Átmérője:

40km

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: