Viharos óceánon

“Mindig szeretted a vad óceánt,
ember, te vad, vad mint a zivatar.
A tengeren vihar ekéje szánt,
és lelked is örvényes és fanyar.”

/Charles Baudelaire: Az ember és a tenger, részlet/

……igen…nem túlzás…viharos óceánon eveztem kis hajómmal, tán lelkem is fanyar volt kissé, mert a 2016-os év első észlelése nekem egy Oceanus Procellerum-i felfedező út volt, s a légkör abszolúte nem volt partnerem ebben; a nyugodtság finoman fogalmazva sem volt jó, amolyan légköri “viharokkal tűzdelt” este volt, ráadásul a hőérzet sem volt segítőkész, mindennek ellenére egy remek Holdutazásban volt ismét részem! Néhány nappal korábban Kocsis Antal tagtársunk aki a Hold rovat egyik lelkes vezetője invitált egy szimultánra azon a héten hétfőn. Sajnos nem tudtam akkor észlelni, de 21-én sikerült, invitáltam Cseh Viktor észlelőtársunkat is, de sajnos nem ért rá. Lássuk az észleléseket, melyeket már más, sokkal jobb grafikai programmal rajzoltam:

 

Hold2016jan21

A célpontok helyzete a 21-i szimuláció alapján

 

 

 

Elsőként, Antonín Rükl híres atlaszának legelső lapjáról ismerhető krátert, a 40km-es Markov-ot:

1Hold_F_ldv_ri_201601211917_Markov__Markov_E__Markov____95_96134

“Az év első Holdazása nekem! A Sinus Roris területén, az abba benyúló “szárazulat” -i részén, a felkelő Nap fényében kráter “kezdemények” tűnnek ki az éj sötétjéből. A fő célpont -bár alig látszik belőle valami, csak a K-i sánca- a 41km átmérőjű Markov kráter. (62.84W 53.43N) Ebben a megvilágításban egy íves csonknak tűnik, melyhez É felől egy izolált szakasz is kapcsolódik. Ez a Markov egy fiatalos megjelenésű éles peremű kráternek tűnik…de nem most! Tőle D felé, másik két igen hasonló megjelenésű fal’darab’ látszik, ezek az U,és E jelű kráterek. Ez utóbbi egy bazalttal elárasztott 29km-es kráter, amolyan Prinz kráter kistestvér. Északabbra rajzolhatatlan, rögösen lankás emelkedő következik, mely már az Oenopides kráter előterét jelzi. A terület legszélén D felé kivehető még egy további pici, kettős jellegű hegy is, a Markov σ jelű.”

Markov_VMA-atlas

A Markov, és társai a Sinus Roris-i félszigeten (VMA 6.1)

iv_175_h3___Markov-crater__moon

A Lunar Orbiter IV felvételén

________________

Kissé észak felé kormányozván nagyszerű romkrátert láttam:

Babbage_Pythagoras___

“A Babbage (57.38W 59.56N) a következő be nem tervezett célpontom. A 144km átmérőjű nagyon szép, szögletes romkráter a terminátoron igen feltűnő ezen alkalommal. Vékony, relatíve szabályos, egyenes falak alkotják, melyek látványos ék alakú árnyakat vetnek befelé. A képződmény fiatalos formációja a 26km-es A jelű kráter, mely ebben a megvilágításban szép hangulatos árnyékot vet az őskráter hátsó faláig, elfedve az E jelű harmadlagos krátert, és gyakorlatilag egyesülve az őskráter szabálytalan talajának árnyékával. É felé, benn a kráterben további finom kis gerincek, dombok találhatóak. Gyönyörű formáció, igazi kihívás rajzolása. Szondás képek megmutatják, hogy a sokkal fiatalabb Pythagoras hogyan is zúzta szét a Babbage talaját-falát É felől.”

Babbage_Pythagoras__VMA-atlas6.1

Babbage-Pythagoras

iv_176_h1_____Babbage___y__Pythagoras_luna

“….a sokkal fiatalabb Pythagoras hogyan is zúzta szét a Babbage talaját-falát É felől.”

____________________________

Kis öböl az óceán partján…..pici szigetekkel

1Hold_F_ldv_ri_201601212003_Sirsalis_E__Sirsalis_D__Sirsal_51013

“Az Oceanus Procellarum D-i partvidékén, a Letronne, és Grimaldi kráterek közt egy ‘Sinus’, öböl jellegű romkráter fekszik. Ez a 70km átmérőjű Sirsalis-E, (56.76W 8.48S) melynek falszakaszait külön is jelölték: Sirsalis μ, λ, ε. Legjobban fennmaradt szakasza NY-elé a λ, melynek előterében a bazalt finoman domborodó jelleggel bír, ezt a jelleget a fal teljes hossza melletti árnyék mutatja. A még árnyékos területekben, DNY felé egy masszív tömb is kivehető már, ez egy névtelen hegy ( 60W 10S) tőle K-felé a Sirsalis-D külső sánca is kivehető, illetve apróbb kis csúcsok, és egyenetlen talaj. A legkeletebbi falszakasz, az ε, fűrészfogas árnyat vet. Ettől kifelé, K-felé kisebb hegyecskék sorakoznak, melyek a Sirsalis-T-t kísérik. Kráterünk É-i fala teljesen nyitott, azon túl a Procellarumban finom névtelen gerincek teszik még szebbé az amúgy is látványos, észlelésre méltó romkráter környezetét. É felé a Damoiseau-E is kezd kitűnni a terminátoron. Érdekes, fotózásra is méltó képződmény.”

SLC-mmonmap__Sirsalis-E

ConsolidatedLunarAtlas_E27___Sirsalis-E

 A Sirsalis-E romkráter öble, a Consolidated Lunar Atlas “E27”-es fotóján.

sirsalis-E__maps

A Sirsalis-E geológiai térképe. Figyeljük meg  a tőle északi irányban eltemetett nagyobb kráterre utaló nyomokat.

_______________________

A végére maradt tán a legérdekesebb alakzat, bár a Holdon mi nem az…?

1Hold_F_ldv_ri_201601212022_Mons_R_mker__R_mker___952___R__97241

“A Sinus Roris – Oceanus Procellarum találkozásánál magányosodik egy igazán különleges alakzat, mely éppen a terminátoron fekszik észlelésem idején. Ez egy hatalmas, 70km kiterjedésű vulkanikus dóm, vulkanikus dómok halmozódása, aminek magassága mindössze 400m, de legmagasabb részén sem több mint 1100m. A Mons Rümker (40.8N 58.1W) most, ebben a megvilágításban olyan mint egy hajótest, D-i széle V alakú dombok finom kapcsolata. Ezek ölelésében megfigyelhető egy mélyebb, relatíve mélyebb rész. ahol egy nagyon enyhe kiemelkedést is látni vélek. Ettől É-i irányban (benn az alakzatban), összeolvadó nagyobb tömböt látok, míg K-i szélén, a ‘partján’ éles peremű markánsabb hegyeket is látni, de ezek már más jellegűek, mint a dómon belüli alakzatok. (tán egy ősi kráter utolsó nyomai???) Ezek a Rümker θ és ζ hegyek. A komplexumtól É-i irányban névtelen, íves gerinc indul ki. Sajnos a légköri nyugodtság nem az igazi…. így kénytelen vagyok a ‘befagyó’ nyugodt pillanatokban rajzolni a látottakat. Rendkívüli képződmény, nála különlegesebb tán csak a Gardner megadóm lehet még…szánni kell még rá több estét is a későbbiekben.”

B18__sinus-roris__conslunatlas

A Mons Rümker, és kanyargó gerincek, a Consolidated Lunar Atlas B18-as képén

MonsRumker_geomap

A Mons Rümker geológiai térképe, és lenyűgöző részletességű fotója

MonsRumker_JAXA

Rümker panoráma JAXA/NHK japan

Észleljünk minden lehetséges alkalommal, még ha csak egy “kis csónak” is áll rendelkezésre…evezzünk.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: