Alan Bean 1932 – 2018

Vasárnap, azaz az észlelésem napján, május 27-én érkezett a szomorú hír, hogy Alan Bean az Apollo 12 űrhajósa is eltávozott a legendás Holdutazók sorából. Bean-t és persze  az összes űrhajóst nagyon tisztelem, Alan-t főleg azért is, mert ecsetet ragadva  adta át élményeit, mutatva nekünk művészi vénáját is.

 

 

 

Talán  a legismertebb Alan Bean fotó; a Surveyor III. mellett.

 

 

Egyetlen percig nem volt nekem kétséges már a felpakolás alatt sem, hogy ezt az észlelést legfőképpen Alan Bean tiszteletére tartom.

Célpont tehát a Mare Insularum – Lansberg térség lett.

 

 

 

A megfigyelés alatt a helyszínen teljes Napfény volt, árnyékok semmi.
A területet elsőre nem könnyű azonosítani, de a Lansberg kerek alakja kiválóan látszik és a tőle K-i irányban a kaotikus, itt ott egymásba érő Copernicus-kráter sugarak is, melyek közül az egyikre landolt le az Apollo 12 1969-ben. A terület pontos pozíciója a Lansberg-krátertől kb 3-4 kráternyire DK-i irányban található, a rajzom közepétől kissé felfelé.”

 

Copernicus és Kepler-kráterek, remek támpontok a kereséshez.

 

 

 

Copernicus, Reinhold, Lansberg… segítség a pontosabb azonosításhoz.

 

2015.08.23-én Kurucz János kiváló felvételt készített az Apollo 12 területéről. Felvételén 600m (!!!)-es részletek is kivehetőek: http://eszlelesek.mcse.hu/open.php?obsid=29204

 

 

 

Tovább kellett haladjak…. a sors fintora; Halál tava….Bürg-kráter…

Magas Napállás esetén az árnyékok teljesen eltűnnek Holduk felületéről. Ennek ellenére kitaláltam, hogy az e hónap 20-i sikeres szimultánjának tárgyát, a 40km-es Bürg-krátert ismét észlelem árnyékok hiányában is.

 

Nem értek egyet azzal az elhíresült nézettel, hogy árnyékok nélkül a Hold nem érdekes, de de, nagyon is az! Most egy teljesen ismeretlen Bürg-krátert látok, mely totálisan más arcát mutatja, mint amit megismertünk május 20-án! Most jól láthatóan egy szemre hasonlít, egy olyan fehéresen szürke szemre, melynek szemöldöke, szembogara hófehér. Az É-i sánc igen markánsan világít, mely érdekes módon D-felé eltűnik, de az egész szerkezet É-i irányú megnyúltsága most is érzékelhető. A már szinte ismerősként kezelt “Bürg”-ömet egészen körbe veszi a külső sáncára utaló világosabb, de az É-i sáncánál szürkébb terület. A krátert D felől sötétebb, szögletesebb bazalt övezi, míg Ny-i irányban egy környezeténél szürkésebb háromszög alak. A kráter É-i pereméhez közel egy kifejezetten világos folt mutatkozik mely kissé elnyúlt. A Lacus Mortis területén egymást metsző, finom egyenes sugarak látszódnak, de utólagos ellenőrzés után szertefoszlott a reményem, hogy ezek egyike esetleg a Rima Bürg lenne.

Szép érdekes ritkán észlelt vidékek a megvilágított területei a Holdnak, de egyértelmű számomra hogy ezeket is nagyon érdemes észlelni, rajzolni, fotózni.

Megjegyzés: Távcső mellett készített rajz alapján, AutoDesk SketchBook pro 5 programmal újra rajzolt verziója.
Colong: 65.803

 

 

 

 

Nyugodj békében Alan Bean.

 

 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Alan_Bean

http://www.alanbeangallery.com/collection.html

http://www.apolloarchive.com/apollo_gallery.html

http://www.urvilag.hu/az_apollo_holdprogram/20041114_hajszalpontos_leszallas_35_eve_repult_az_apollo12_1resz

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s