Reggeli fények, esti árnyak

Két elmaradt észlelést szeretnék bemutatni. Egyik még májusból, 27-e estéjéről, másikuk egészen friss, júl. 1-i. Ez utóbbi érdekessége hogy egy teljesen új, nagyobb távcsővel készített rajzos észlelés. A műszer egy 127/1500mm-es Makszutov-Cassegrain, nagyítási tartománya nálam 46 – 250x. (A sokat látott 80/900-am is meg van még azért) Az új távcsőről most nem beszélnék részleteiben, mert nem a blog témája, annyi azonban bizonyos, hogy szemmel látni a korábbi 80mm-es lencsésemhez képest a felbontás javulását; egy ortho okulár pl teljes egészében kihasználható általa.

 

Íme az észlelések:

 

A 2018.05.27-i fázis, a korábban bemutatott, pirossal jelölt objektumokkal, és a mostani kékkel jelölt Byrgius-kráterrel. (VMA 6.0 szimuláció)

 

 

 

A 87km-es Byrgius (24.7 S, 65.3W) észlelésem idején teljesen árnyékkal telt, relatíve gyakorlott észlelői tapasztalattal se tudtam hirtelenjében azonosítani annyira érdekes, és szokatlan volt a megvilágítottsága, egyúttal az is látható volt, hogy idős szakadozott falak alkotják a képződményt, ez a Ny-i fal ami öt db szakadozó részből áll, rendkívül látványos! K-i fala kívül teraszt sejtet, előtere kis zárt bazaltos medence, változatos hegyekkel környezetében. A Mondatlas a Byrgius K-i falán egy krátert is mutat, a Byrgius-A-t, mely ugyan már kivehető, de még csak mint egy kis mélyedés a K-i fal középső részén. Nagyon szép terület.
Megjegyzés: Távcső mellett készített vázlatolás alapján véglegesített grafit rajz.
Koh-I-Noor Progresso HB, 6B

Feliratozás: GIMP 2.6. 11.

 

 

 

A Byrgius-kráter helyzete a Holdon ismertebb alakzatok társaságában (VMA atlasz)

 

 

 

 

Az erodált Byrgius érdekessége a K-i falára települt kb 19km-es fényes, sugaras kráter, mely valóságos mini Tycho-kráter! (LROC WAC)

 

 

 

 

Byrgius-kráter és a szomszédai. (LAC fotóatlasz 92-es lap)

 

 

 

 

Új távcsövem első holdi alanya a Santbech-kráter!

 

A 2018.07.01-.i fázis, az egyetlen célpontommal. (VMA 6.0)

 

 

 

 

közepesen gyenge 3-as, 4-es nyugodtságú égen egy új távcső holdi teszteléses észlelése. Hosszasan keresem célpontomat, eleinte úgy gondoltam valami igazán kis részletet örökítenék meg a nagyobb nagyítás miatt, azonban alig nyugszik le a hullámzó légtömeg sajnos.

Választásom végül a 62km átmérőjű Santbech-kráterre esett, ami a Mare Nectaris-tól K-i irányban található. Kráterünk éles peremű, ovális, kb 95%-ban árnyékolt, még megvilágított K-i falában egy jól kivehető kicsi kráter található, a Santbech-D (7.4km) míg szemközti falában Ny- felé egy másik hasonló méretű kráter is látszik, a Santbech-H (8.9km).
A Santbech Ny-i külső falán terasz fut, de megszakítja ez a H jelű kráter. Itt ott finom falszerkezetek is kivehetőek ezen a külső lejtőjén, illetve az előtér bazalt mezőn. A fő kráter É-i falában egy harmadik kráter is látszik, a 14 kmes Santbech-J, és egy további a Santbech-K (9.2km)
A Santbech-kráter K felé egyenes nagy árnyékot vet, szinte mindent elfedve már, kivételt képez ez alól néhány testesebb masszívum, melyek már a 45.4 km-es Borda-kráterhez tartoznak. Ez utóbbi sarló alakú fala még kivehető egészen D-i irányban ezekhez a hegyekhez kapcsolódván.
Szintén a Santbech mögötti térségeken egy kráter nyomait lehet még felfedezni, a 36km-es Monge-krátert, aminek már csak a Ny-i fala látszik, csonka ‘ω’ betűt formálva
Megjegyzés: Időnként tejfehér, szálas szerkezetű, de áttetsző ködfoltok keserítik az észlelést 23:08 UT körül.

Távcső mellett készített grafit vázlat alapján újra rajzolt digitális grafika.

Rajz: AutoDesk SketchBook pro 5.
Feliratozás, irányok: GIMP 2.6. 11.

 

 

 

 

A Santbech megtalálása nem okozhat gondot. (VMA atlasz 6.0)

 

 

 

 

Az objektum relatíve tágabb környezete. (LAC fotóatlasz 97-es lap)

 

 

 

Teljes részleteiben feltárul a kráterünk az LROC fotóján.

 

 

 

Kissé megkésve, de most ennyi adatott. Alig várom az újabb észlelésési lehetőségeket a 127mm-es, 1500mm fókuszú Makszutovval, melynek leképzése tényleg az apokromátokat idézi.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s