A szikla karom

2018 augusztusának vége még tartogatott kettő holdi utat nekem. Eredeti célpontom a Zeno-kráter volt, mely kráter megfelelő rálátási, és megvilágítás szög esetén különös “V” alakú fénysugárnak ad otthont. Sajnos a légköri állapotok nem tették lehetővé ezen Zeno behatóbb megfigyelését, HOLOTT látszott “valami” a kráter talaján… konkrétan a nagyobb Makszutov-Cassegrain-t sem vetettem be… maradt a könnyed 70/500mm. Más célpont után kellett tehát kutatni, így rövid keresgélés után a Berosus-kráternél álltam meg, nem bántam. Lássuk az észleléseket!

 

A 2018.08.27-i fázis és a kiszemelt objektumok. (VMA 6.0)

 

 

 

A nyugtalan légkörön át nem túl kirívó képződmény képét festi a 74km átmérőjű Berosus-kráter (33.5N 69.9E). A szinte teljes egészében árnyékban lévő ovális kráter falai élesek, csúcsban végződő É-i falának kanyarulata csak a nyugodtabb  légköri pillanatokban vehető ki, itt kisebb szakadás látszik ahogy a terminátori térségek felé kanyarodik. A K-i falnak szakasza egyetlen fényes falból áll már csak, ez, D-i szélén csak kissé szélesedő. Ami igen szokatlan, és térképi azonosítás után sem egyértelmű nekem,
az a Berosus D-i csücskénél jól látható furcsa, a nevezett kráter érintkezésénél, egy nyitott peremű kerek képződmény. Bizonyosan nem kráter, legalábbis nem tűnik annak Rükl nagy atlaszában.
Ez a névtelen furcsa képződmény igen talányos számomra, kiváló atlaszunk nem hogy névvel nem, de konkrétan semmit nem jelöl itt ezen a részen. A Berosus Ny-i pereme egyenletes, két jól látható szakadással, melyek közül a D-i a Berosus-A jelű kráter, a másik, egy kisebb völgy, ami Rükl 16-os lapja alapján névtelen. Ami még érdekes erre, az az É-i irányban a bazaltos síkságon egy jól látható egyenes vetődés, illetve ettől K-i irányban a terminátor mentén egy furcsa nyereg jellegű alakzat.

 

 

Berosus-kráter és igen tág környezete a VMA atlaszban.

 

 

 

A Gauss, Hahn és Berosus hármasa Schmidt-Lohrmann (1878) atlaszában. /A Berosustól délre található kerek “fantom” kráter alakzatot ezen a térképen  feltüntették a szerzők./

 

 

 

Berosus-kráter igen részletes felvételen, talaján a néhány száz méteres kis krátereivel (LROC WAC)

 

 

 

A Berosus-krátertől délre eső terület, azzal a bizonyos kerek képződménnyel; “Berosus D-i csücskénél jól látható furcsa, a nevezett kráter érintkezésénél, egy nyitott peremű kerek képződmény. Bizonyosan nem kráter, legalábbis nem tűnik annak Rükl nagy atlaszában.”

 

 

A rajzomon is szereplő “nyereg” jellegű képződmény a Berosustól északi irányban; egy bazalttal elárasztott kis völgy. (LROC WAC részlet)

 

 

 

Az este második, egyben befejező észlelése a Dubiago-kráterről készült:

 

Izgalmas egy terület a Hold K-i peremvidéke, ahol temérdek egymást átfedő, sokszor igen nehezen azonosítható alakzat csak arra vár, hogy kiránduljunk egyet a térségben!
Sok itt a hosszabb hegylánc, kisebb nagyobb hegytömb, melyek árnyékai furcsa alakzatokat vetnek a holdi peremvidékre. Itt találom meg be nem tervezett holdi célpontomat, az 51km-es Dubiago-krátert (4.4N 70.0E)
Amikor elhatároztam hogy ezt rajzolom le, hogy jobban szemügyre fogom venni, az eleinte egyetlen részletnek volt köszönhető; egy szép, már már alpesi csúcsokat idéző kis hófehér hegy miatt, ami a Dubiago DNy-i sáncát alkotja szorosan a kráterhez “tapadva”.
Maga a Dubiago igen jellegtelennek tűnt egyébként; kicsi mag alakú, keskeny éles peremű kráter, melynek előterében egy másik igen szép látványos hegy díszlett észlelésem idején. Ezekkel együtt már rajzolásra méltó a Dubiago-kráter is, dacára, hogy magából a kráterből már alig látszik valami. Az a hegy rendkívül érdekes, mint a hatalmas fiktív őshüllő lábnyoma lenne! Egy gigászi szikla karom ez… Észak felé három látványos kinyúlással, D felé a képzeletbeli sarokkal. Ami nagyon tetszett még itt, az a Dubiago É-i falszakaszából kiinduló párhuzamos picike hegyek láncolata, ezek sajnos csak a nyugodtabb légkörnél látszanak. Ezek végénél, ahol behatárolom megfigyelési területemet, egy igen fényes hegy is látszik.

A környező bazaltos talaj a Mare Undarum része.
Grafit vázlat alapján, Autodesk SketchBook és GIMP programokkal rajzolt verziója.

 

 

Mare Fecunditatis-Mare Crisium területeinak árnyékába “kárhoztatott” Mare Undarum és a Dubiago-kráter. (VMA 6.0)

 

 

A Dubiago-kráter, és a “karom-szikla”, a nagyon szép – Schmidt-Lohrmann (1878) féle atlaszban -, még jelöletlenül.

 

 

 

Mare Undarum és Dubiago-kráter az LROC részletes felvételén.

 

 

 

Az általam csak “karom sziklá”nak nevezett hegy az LROC fotóján. (északi irány felfelé.)

 

_______________________________

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: