Felhők feletti lejtők

Az idő…minden Holdkutató ellensége Földön és Holdon egyaránt…. Nagy igazság! Ha az idő sürget, pl mert egy ház hamarosan kifedi kedvenc objektumodat, vagy netán a terminátor mentén gyorsan változnak a fények, s gyakorlat hiányában nem számítasz rá, bizony nem lehet nagyon körültekintő grafikát készíteni egy tervezett célpontról. Pontosan ilyesmi történt velem 2018.09.19-én  is, amikor a holdi Felhők-tengere – Mare Nubium egyik legszebb ékességét kaptam okulárnak végére, a Bullialdus-krátert.

 

Fázis szimuláció és a célpontom 2018.09.19-én 19:26UT-kor (Cartes du Ciel 3.10)

 

 

 

 

“Teljesen jó állapotú klasszikus, teraszos kráter a 61km-es Bullialdus a Mare Nubium területébe csapódván. Típusának az egyik legszebbje! Észlelésem idején a K-i fal önárnyéka majdnem mint egy felezővonal szántja végig a krátert, azonban a központi csúcs megszakítja azt. Míg D felé az árnyhatás egyenletesen a falig ér. É-i irányban irányt váltva a K-i falra tér vissza. Nagyon jól látszik egy szürkés terasz, ez végig is kanyarodik a Ny-i fal belső területén, néhány helyen sötétebb intenzitású területekkel együtt. Kráterünk Ny-i külső fala itt ott kisebb sötétebb árnyákos részeket mutat, míg K-i irányban a napfényes részek uralkodnak. K-i falán annak peremének tetején finoman árnyalt ív látszik. A sánc DNy-i részén kis hasadás látszik.
A Bullialdus két kísérője kb 70-80%os árnyékoltsággal valósággal szerénykednek a nagyszerű szomszédjuk mellett. Igen érdekes völgy is látszik (Bullialdus-W) ÉNy-i irányban, ez majdnem el is éri a krátert. Antonín Rükl nagyszerű 76+8 szelvényes atlasza említ itt egy “hídszerű” bazalt alakzatot! É felé az igen egyszerű Bullialdus-A látszik, melyen egy laposabb gerinc megy át.

Colong: 29.58°    19:20-19:45UT

Megjegyzés: Rajzolás idején nem térhettem ki időhiány miatt több bazalt alakzatra sajnos, ezért csak a kráterre és közelibb területeire koncentráltam észlelése idején. ”

 

 

 

 

A kráter azonosítása ebben az esetben sem jelenthet gondot! (VMA 6.0)

 

 

 

 

“A sánc DNy-i részén kis hasadás látszik” . Lohrmann atlaszában 2-essel jelölve a szakadás.

 

 

 

A NASA LAC 94-es lapján a Bullialdus és szűkebb környezete

 

 

 

Nagyszerű panoráma felvétel az Apollo-16 ablakából É felől nézve. ( fotó: AS16-119-19096)

 

 

 

 

Plusz érdekesség a végére, melyre Antonín Rükl térképész hívta fel a figyelmet nevezetes atlaszában; A Bullialdus-W völgy és igen széles bazalt “hídja” a NASA LAC 94-es lapján, a Bullialdus-krátertől ÉNy-i irányban.

 

______________________________

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s