50 éve már – Apollo 8

December 21-én lesz kerek 50 éve annak, hogy három bátor ember először hagyta el bolygónk közvetlen környezetét, és útra kelt a Hold felé az Apollo-8 fedélzetén. Frank Borman,William Anders és James Lovell tíz keringést végzett Holdunk körül, amely a későbbi holdraszállás egyik főpróbája volt.  Emlékezzünk az eseményre ezzel a videoval:

 

 

 

 

A három legenda, akik 50 éve először vágott neki az ismeretlennek; Frank Borman, William Anders és James Lovell szerencsére még köztünk van

 

 

 

 

 

 

 

Jules Verne 1865-ben megálmodta, hogy három utazó megkerüli a Holdat. Alig száz év múltán a regény – modern változatban – megelevenedett és először láthatta ember a saját szemével égi kísérőnk túloldalát.

 

 

Az Apollo-8-at sokáig a holdkomp első emberrel történő kipróbálásának szánták, de az űrverseny üteme mást diktált: a Szovjetunió által a Holdhoz küldött Zond nevű automatikus űrhajók azt sugallták az amerikaiaknak, hogy az ellenfél hamarosan embert küld a Holdhoz, ráadásul a holdkomp (LM) elkészülte több hónapos késésben volt. Az oroszok megelőzése mindenek előtt álló feladat volt, ezért a NASA merész elhatározást hozott, ami szerint a holdkomp Föld körüli pályán történő kipróbálását elhalasztották és egy terven kívüli utat iktattak be, melyen az űrhajónak el kellett repülnie a Holdig és vissza. Az Apollo-8-nak kettős feladatot szántak. Ki kellett próbálni a Saturn V rakétát és a CSM-et (Command and Service Module – Parancsnoki és műszaki egység) valós körülmények között. Kiváncsiak voltak arra, hogy tényleg képes-e a hordozóeszköz eljuttatni az űrhajót a Holdhoz, valamint a holdűrhajó tényleg képes-e manőverezni a holdközi térségben, majd Hold körüli pályára állni. A másik feladat a megfigyelés volt. Sikeres pályára állás esetén az Apollo-8 utasainak a későbbi leszálló küldetések számára kiválasztott lehetséges leszállóhelyeket, valamint a Földről sohasem látható túlsó oldal jellegzetességeit kellett fényképeznie…..

 

Teljes cikk:  http://www.urvilag.hu/az_apollo_holdprogram/20031220_utazas_a_hold_korul_35_eve_startolt_az_apollo8_1resz

 

 

Kovács Zsolt, Dancsó Béla

 

http://www.apolloarchive.com/apollo_gallery.html

https://www.flickr.com/photos/projectapolloarchive/sets/72157659068651638

https://www.flickr.com/photos/projectapolloarchive/sets/72157659263175978

https://www.flickr.com/photos/projectapolloarchive/sets/72157658985288718

https://www.flickr.com/photos/projectapolloarchive/sets/72157659453355752

https://www.flickr.com/photos/projectapolloarchive/sets/72157659259277880

https://hu.wikipedia.org/wiki/Apollo%E2%80%938

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: