50 éve – “Itt Nyugalom bázis. A Sas leszállt”

“That’s one small step for a man, one giant leap for mankind”.
Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek.

Ezekkel a történelmi szavakkal lépett a jól ismert, de mégis ismeretlenül idegen égitest testvérünk felszínére 1969.július 20-án, 20:17 UT-kor  Neil Armstrong amikor az Eagle, a Sas holdkompjuk elérte a Mare Tranquillitatis területét. / 0°40’27″N, 23°28’23″E – Rükl 35 /
Immár napra pontosan 50 éve történt a bámulatos technikai teljesítményeken alapuló expedíció, sok ezer tudós, mérnök, és más szakember összefogása révén, mely később igen komoly lökést adott amerikának a folytatáshoz. Szavakkal is nehéz, gyakorlatilag képtelenség megfogalmazni, mennyire jelentős lépés is volt Armstrong “kis lépése”.

 

 

E három igen bátor ember. Neil Armstrong, Edwin „Buzz” Aldrin, és Michael Collins oly ösvényre lépett, melyre azelőtt senkinek nem adatott lehetőség. 50 év nagy idő…de az emberiség, és az általunk ismert, belátható világegyetem korához képest csak pillanatok… Gondoljuk ezen napokban ezekre a férfiakra, akik valóban úttörőként olyat tettek, mely méltán az emberiség nagyszerű tettei közé sorolandó, és kihat jövőbeni terveire.

 

 

 

 

Legnagyobb bánatomra idő szűke miatt nem térhetek ki a főbb mozzanatokra, de Dancsó Béla kitűnő szakíró helyettem is megtette mindezt, így invitálom is tisztelt olvasóimat a nagyszerű, precíz cikkekhez:

http://www.urvilag.hu/archivum/az_apollo_holdprogram

 

A nagyszerű alkalomra a Magyar Posta kiadott egy szép blokkot, és bélyeget is limitált példányban. (már gyűjteményem része! 🙂   )

https://www.posta.hu/belyeg/belyegeink/ujdonsagok/50-eve-lepett-eloszor-ember-a-holdra

 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Apollo%E2%80%9311

http://www.apolloarchive.com/apollo_gallery.html

https://www.flickr.com/photos/projectapolloarchive/

https://www.youtube.com/results?search_query=+Neil+Armstrong+Narrating+his+Apollo+11+Moon+Landing+

https://honeysucklecreek.net/msfn_missions/Apollo_11_mission/a11_White_Team.html

https://holdfenyarnyek.wordpress.com/2012/08/12/tavcsovel-a-holdraszallasok-nyomaban/

Hozzászólás