Egy régi magyar Holdtérkép

A napokban keresett meg kedves romániai amatőrcsillagasz barátom, Mircea Pteancu egy kifejezetten érdekes magyar térkép kapcsán, melyet elmondása alapján egy ismerőse kapott még anno Kulin Györgytől egy romániai útja alkalmából. Később eme térkép gazdát cserélt, s az új tulaj érdeklődést mutatott a múltjával kapcsolatosan. Ezúton köszönöm meg Bartha Lajos, Mátis András, illetve Rezsabek Nándor segítségét ebben a kis “nyomozásban” melyet azért indítottam hogy kiderüljön az igazán szép, librációs vetületű térkép eredete.
Változatlan formában leközlöm Bartha Lajos precíz válaszát a térkép múltját illetően.

“A bemutatott holdtérkép eredetileg Kulin György “A távcső világa” c. könyvének (első kiadás, 1941) számára készült, több, kézzel rajzolt példánya Kulin György hagyatékában található. A könyv II. kötetében megjelent egy külön táblán, de nem az itt lemásolt, ill. a hagyatékban levő rajzok alapján, hanem egy azokhoz képest leegyszerűsített változat. (Valószínűleg a kisméretű nyomtatott térkép jobb áttekinthetősége érdekében egyszerűsítették.) Rajzolója Blahó Mikós mérnök. A térkép nem egyedi szerkesztésű, hanem F. Brunn munkája nyomán, de a jobb áttekinthetőség érdekében kissé átrajzolt. Brunn viszont Julius Schmidt 1878-ban megjelent atlaszának áttekintő lapja alapján készült.A jelek szerint a rajz több példányban is készült, mert a Kulin hagyatékban is van példány, és egy egyszerübb változatot magam is kaptam Kulintól. Bartha L.”


A térkép eredeti méretében itt tekinthető meg

2 gondolat “Egy régi magyar Holdtérkép” bejegyzéshez

  1. Értékmentés a javából, Gratula !

    Holdfényárnyék ezt írta (időpont: 2020. okt. 9., Pén 13:20):

    > Holdfény-árnyék posted: “A napokban keresett meg kedves romániai > amatőrcsillagasz barátom, Mircea Pteancu egy kifejezetten érdekes magyar > térkép kapcsán, melyet elmondása alapján egy ismerőse kapott még anno Kulin > Györgytől egy romániai útja alkalmából. Később eme térkép gazdát c” >

Hozzászólás