Holdbéli fénysugarak

 
Amikor azt mondjuk, “holdi sugarak”, önkénytelenül is a telihold hófehér, szép sugárrendszerei jutnak eszünkbe. Ebben a rövidke ismertetőben nem ezekről a képződményekől szólok, hanem az igen alacsony napálláskor létrejövő, kráterek falain-hasadékain  átvilágító, igen keskeny, és rövid életű fény sugarakról.  Ilyen jelenség akkor jön létre, amikor a Nap igen alacsony szögben (helyi Napkelte, vagy Napnyugta idején) világítja meg az adott kráterünk sáncának hasadékát, amin át bevilágítva létrehozza ezt a múlandóan “finom” fényjelenséget, mely feltűnő a még sötét kráter talajon. Meghatározták, hogy egy-egy ilyen sugár igen rövid életű a kráterek talaján, általánosságban mindössze 2-3 órán át látszódnak. Ínyenc Holdészlelők izgalmas célpontjai lehetnek!
 
 
 
 
 
 
Íme egy viszonylag friss megfigyelés, Peter Grego-tól, aki idén nyáron, az Archimedes talaján észlelte, és rajzolta digitálisan a helyi Napnyugtai sugarat:  2012 Aug 10   02:15-45 UT   col:182.3-182.5° 
 /http://forum.popastro.com/viewtopic.php?f=11&t=17384 /
(mellette jobb oldalon a Consolidated Lunar Atlas egy részlete)
 
 
 
 
 
 
 Szintén egy szép megfigyelés, a 23 órás Hold, Klaproth kráterének talaján bevilágító sugaráról. 2004 okt. 8, 06:33 UT (megfigyelő: Tony Donnangelo)
 
 
 
 
 
 
 
Helyi Napkelte fénypászmái “nyaldossák” a Ptolemaeus kráter talaját.
(Sugarak itt már egyesülve)
 
 
A sugarak láthatósága, erősen függ a Holdfázisoktól…a megvilágítás szögétől.
Ahhoz, hogy előre felkészülhessünk a kiválasztandó kráterek fény-árnyék viszonyaira, ezek a programok segítségünkre lesznek:
Programajánló: A WinJUPOS 
Programajánló: A Virtual Moon Atlas 
Programajánló: A Lunar Co-Longitude
 
 
További információ a fénysugarakról: (részletes kráter és colongitudó listával)
http://www.lunar-occultations.com/rlo/rays/rays.htm
 
 
Az aktuális Hold adatai:
Hold megfigyelési csoport – Magyar Csillagászati Egyesület
 
 
Kapcsolodó bejegyzés:
https://holdfenyarnyek.wordpress.com/2011/11/13/napkelte-a-ptolemaeuson/
 
 
 
 

Hozzászólás