Holdfényes árnyékok

Boldog Új Évet tisztelt olvasók! Nyissuk az évet egy meglehetősen érdekes, ritka holdi fogással! Szoboszlai Zoltán amatőrcsillagász 2022.01.07-én 17:19 UTkor egy egészen elképesztő fényjelenséget rögzített 180mm átmérőjű Makszutov-Cassegrain távcsövén át. Felvételén az Atlas-Hercules kettős látható; a 70km átmérőjű Hercules kráter Ny-i napfényes sáncáról a fény behatol a kráter centrális részére, illetve megvilágítja gyéren a K-i sáncot, és gyengén, de jól kivehetően azonosíthatóvá teszi a Hercules-G másodlagos krátert is az árnyékolt területben. /A felvétel adatai itt olvashatóak/

A további érdekesség, hogy ugyanez a jelenség, felfedezhető még a kettős  feletti Keldysh kráter esetében is, ahol szintén kivehető a K-i sánc gyenge fénylése.
Ezt a rendkívüli felvételt szeretném itt most megosztani az olvasókkal is. Mellé szerkesztettem az LROC WAC mozaikjának azonos kivágatát.  Zoltán ezt vetette papírra a fotója kapcsán:
A Hercules kráterben található kráter teljesen a perem árnyékában van,de a másodlagos megvilágitottság miatt halványan mégis látható.Érdekes jelenség.
Ezúton gratulálok Zoltán!

Egy gondolat “Holdfényes árnyékok” bejegyzéshez

Hozzászólás