Az óriás alkonyán II.

Folytassuk a 2021.08.27/28-i észlelések bemutatását. A következő, második célpont az Apollo-17, az eddigi utolsó emberes expedíció helyszínéhez közeli, tengeri ragadozóra igencsak hasonlatos hegy volt, a Mons Argaeus.

A 2021.08.27-i estére leszimulált holdi ábrák. libráció, megvilágítás szöge és fázis, és az este beészlelt objektumai. Fentrõl lefele: Posidonius, Mons Argaeus, Dawes és Taylor. (Stellárium és WMA 6.0)

 

 

A Mons Argaeus két hatalmas tenger közt.

 

 

“Az esti megvilágításnál igazán kirívó látvány ez a hatalmas hegy, a maga 61km-es kiterjedésével. A hegytömb cápára emlékeztető alakja meglehetősen közel fekszik az emberes űrrepülés egyik legjelentősebb helyszínéhez, jelesül az Apollo 17 expedíció landolási területéhez. Sajnos megfigyelésem ideje alatt ez a leszálló hely már láthatatlan, de így sincs bánkódásra ok, mert ez a ahegy rendkívül megkapó látvány. A térség előtere Ny-i irányban alacsony dombok alkotta síkság, mely a Nyugalom tengeréhez tartozik, annak legészakibb részét alkotva. A Mons Argaeus-t É, és D felől is kicsi hegyek kísérik.”

 

 

A Mons Argaeus részletes LRO felvételén, Dél felől a Fabbroni-kráterrel, jobb irányban, azaz Kelet felé a Ching-te 3.7km-es kis kráter. 

 

 

A Mons Argaeus környezete észak felől nézve; a hegység mögött a Mare Tranquillitatis, balra rendkívül érdekes és feltűnő a hegyek közt kiömlő bazalt sötét árnyalata. Az Apollo-17 expedíció helyszíne ott, a bal oldali hegyek közt található. LROC QuickMap

 

 

A terület ÉK felől nézve. Előtérben a nevezetes hegyekkel, Balra a Mons Vitruvius tömbje, középen az árnyékolt hegy a South Massif, (Az Apollo 17 landolási pontja a South Massif-tól lefelé található a kis zárt síkságon) mögötte-felette a Mons Argaeus, és a végtelennek tűnő Mare Serenitatis síksága. LROC Quickmap.

 

 

Érdekes látkép a South Massif tetejéről. Előtérben, lenn a völgyben a Ching-te kráterrel, míg a látképet a horizonton a Mons Argaeus tömbje zárja.  LROC WAC QuickMap.

 

 

A Mare Serenitatis horizontján a Mons Argaeus vonulata. Balra a kiömlő bazalt folyama látszik a Taurus-Littrow vidékén. LRO QuickMap.

 

 

Magassági viszonyok a Mons Argaeus, és környezetében. WAC Color Shgaded Relief

Hozzászólás