Egy könnyed Holdséta

Az idei év első észlelése egyetlen kráterre összpontosult, de ennek megfigyelése is kérdéses volt, az igen késői időpont miatt. A megfigyelés célterülete, az 1651-ben kiadott Riccioli térkép alapján -aminek elnevezései sajnos nem váltak elfogadottá- “Terra Manna” Mannák földjére esett. Ez a rombusz alakú “szárazulat”, két tenger, a Mare Fecunditatis és Mare Nectaris közt helyezkedik el. Észak felé pedig behatol a Mare Tranquillitatis déli partmenti síkságába.

Tulajdonképp rengeteg vizuális nyalánkság várja errefelé a holdi utazót, többek közt sok romkráter, rianás rendszer, magányosan-talányos kis bazaltba ágyazott hegycsúcsok, és egy kráter alatt fekvő völgy is található itt. Kiválasztott kráterem Ferdinánd Magellán, Fernao de Magalhaes neves felfedezőről elnevezett érdekes kráterre esett. A terület további érdekessége mellesleg, hogy itt a közelben van egy kis emlék park, melyben több neves tengerészről elnevezett kráter is fellehető viszonylag egész közel egymáshoz.

Lássuk az észlelés részleteit.

Fázis és libráció szimulációja 2021.04.01-i estére. (Stellarium és Sky Safari)

A Stellarium és Virtual Moon Atlas térképein az általam leészlelt Magelhaens és Magelhaens-A-kráterek holdi pozíciója.

z8gz8gzugu

Egy ügyes kis szimulációs segédlet, melynek segítségével meghatásozható nem csak a fázis és libráció, de megmutatja megfigyelésünk idején mely pont felett delel a Nap a Holdfelszín felett.
(svs.gsfc.nasa.gov, Ernie Wright)

“A 2021-es év nyitányát jelenti nekem ez a kráter, mely azon túl hogy első számomra, érdekes részletekkel is megörvendeztetett megfigyelése idején, dacára a közepes nyugodtságnak. Bazalttal körülvett alacsony sáncú, éles peremű kráter a 41km átmérőjű Magelhaens (43.97E 11.83S) , melynek legfeltűnőbb sajátossága a Ny-i sáncának a kráter talajára vetett árnyéka. Egy érdekes hasadék található a Ny-i sánc nyergén, mely meg is figyelhető a még napsütötte peremi területen, mint egy pici sötét beharapás. Hogy ez egy parazitakráter, vagy valami süppedés nem tudom eldönteni e pillanatban. A Magelhaens tojás alakja viszont igen kirívó, továbbá hogy a napsütötte fényes K-i sáncon alig vagy egyáltalán nem látok részleteket, kivéve egy pici szürkés terasz részletet, mely pontosan a K-re fekvő Magelhaens-A kráterrel való érintkezésnél fekszik. A kráter árnyékoltsága kb 75-80%-os lehet. A térség másik érdekessége az A-jelű kísérő kráter, mely szinte teljesen árnyékolt már, mintha a főkráter csapta volna meg a sáncát, de ez csak a rálátás illúziója, egyébként komolyabb említésre méltó részlet nélküli képződmény. Amikor beáll a seeing, a két krátert D felől összekötő nyereg jellegű dombság szép részleteket is mutat.

 

A Nap horizont feletti magassága -észlelésem idején – a Magelhaens

Ny-i falánál: 3.67°
A talaján a centrális részén: 3.13°
K-i falnál: 2.45°

Megjegyzés: Utólagos Rükl atlaszos ellenőrzés után látom, hogy a Ny-i sánc gyanús beharapása nem kráter, hanem egy deformálódás.”

 

   A Nectari korú, Eratoszthenészi bazalttal töltött Magelhaens és a fiatalabb, jobb állapotú, felső Imbriumi korú Magelhaens-A jelű kráterek.  (Unified Geologic Map of the Moon 2020 részlet)

 

 

magelhaens75765765

A Magelhaens-kráter Ny-i irányból, egyre alacsonyabb szögből nézve. Alsó képen a világos vonulat a Magelhaens kráter deformált sánca. Megfigyelési pont a
42.69E 11.88S holdrajzi koordinátákon.
/LROC QuickMap/

 

 

magelhaens-topo

300m-es magassági szintlépcsők a Magelhaens-kráter 3D modelljén, szintén Ny felől nézve. ./LTVT v0. 21.4 szimuláció/

 

 

magellan_Moon-radar

Végezetül magassági viszonyok a kráter térségében. Látható, e két kráter valóban nem érintkezik egymással. /WAC Color Shaded Relief/

Egy gondolat “Egy könnyed Holdséta” bejegyzéshez

Hozzászólás