Hajnalok sziklái

2019 április 15-én este egy újabb szimultánt hirdetett egyik társunk, ezúttal Erdei József a Sharp-kráter körzetének szentelve. Ismét kaptam az alkalmon és pakoltam is kifele aznap este. Mint mindig ezúttal is akadtak egyéb célpontok. Lássuk a holdi felderítő utakat, észleléseket! József észlelése erről az estéről itt.

 

2019.04.15-i fázis a célpontokkal. (VMA 6)

 

 

 

 

 

“A megfigyelés idején a 40km átmérőjű Sharp-kráter még árnyékban tartózkodott, de K-i fala azért már azonosítható volt, mely egy szakaszon jóval szélesebbnek mutatkozott, mint a többi részén. D felé vékonyodó, É felé kanyarodva kis fal állta útját. A Sharp-kráter előtere kifejezetten káoszos, völgyek, fal darabok fényei, illetve É-i irányban a Montes Jura hófehér fala melyek rajzra kívánkoztak.

Megjegyzés: Távcső mellett készített grafikai vázlat, Krita 3.3.2, és GIMP 2.6.11 programokkal véglegesített rajz.”

 

 

A Sharp-kráter a Sinus Iridum-Montes Jura területétől Ny-i irányban, a hatalmas ősi kráter külső sáncán.

 

 

 

Sharp-kráter és  Montes Jura az LROC WAC mozaik részlet és radar képein, a rajzommal azonos tájolással.

 

 

 

 

Következett egy sportszerhez hasonlatos kráter komplexum, a Horrebow!

 

A hatalmas J. Herschel kráter D-i falára telepedett kráter, mely a rálátás miatt ellipszis fénygyűrűnek látszik. Az objektum valójában két egyforma méretű kráter, együttes méretük 48km. Falaikat szakadozott szakaszok alkotják. A falak tövében kissé árnyékosabb a bazaltos talaj. Az egész képződmény egy nagy, Holdon hagyott teniszütőre hasonlít.

 

 

 

 

A Horrebow-kráter elhelyezkedése, a Sinus Iridumtól É-i irányban.

 

 

 

Horrebow a J. Herschel-kráter D-i falában.

 

 

 

Horrebow és környezete  (részlet: Lunar Chart – LAC Series Aeronautical Chart Information Center, United States Air Force
1:1,000,000)

 

 

 

 

Horrebow, Horrebow-A (LROC WAC)

 

 

 

 

Következett egy izgalmas kráter, a Ramsden, melyet “csak úgy” megpillantottam, és le is rajzoltam.

 

“A 25km átmérőjű Ramsden-kráter leginkább rianás rendszeréről híres, melyek a környező bazaltos talajon, igen látványosan több helyen metszik egymást. Észlelésem idején – bizonyára kis lencsésem átmérője miatt – szinte semmit nem érzékelek ezekből a rianásokból. Azonban rendkívül gyenge kontraszttal, de valami mégis sejlik a Ramsden-kráterből, szinte pontosan az árnyékának vonalától kiindulva É-i irányban ami egy hegyfokig elér. Rajzomon ezt szinte csak jelképesen tüntettem fel. A Ramsden-kráter ovális, éles peremű, Ny-i sánca egy ponton nagyon fényes, gyakorlatilag hófehér. Alatta kissé szürkésebb egy részen. A kráter Ny felé jellegtelen árnyékot vet, K-i fala felezi árnyékával a kráter bazaltos talaját. D fele egy kicsi, 5km-es kráterecskét is látni, (Ramsden-A), ami érintkezik a főkráter sáncának D-i részével. K felé két laposabb domb látszik. Nagyobb távcsővel biztosan fogom még észlelni ezt a könyéket.”

 

 

 

A kis Ramsden-kráter két tengertől D-i irányban.

 

 

 

 

Ramsden-kráter és egyedi rianás rendszere a “The System of Lunar Craters” atlasz E7-es szelvényének részletén

 

 

 

 

 

A 25km-es Ramsden-kráter egyik fő ékessége (a szép rianás rendszerén túl) egy fiatal, hófehér kis kráter az ÉK-i sáncon (LROC WAC részlet) rajzomnak megfelelő tájolásra fordítva.

 

 

 

A Ramsden-kráter pici hófehér friss krátere, mely egész kis távcsövekkel is kivehető.

 

 

 

 

 

Ramsden és Ramsden-A (LROC WAC)

 

 

 

 

Az N-alakú rianás a Ramsden-kráteről É-i irányban kiindulva, ennek egyik részét éppen csak ki tudtam venni. (LROC WAC részlet)

 

 

 

 

A teljes rianás rendszer, és magassági viszonyok a Ramsden körzetében. (WAC Color Shaded Relief – 100 meters/pixel)

 

 

 

Csabai István bámulatosan részletes felvételén a tárgyalt körzet, a kráterrel, rianásokkal csökkenő fázison. A felvétel 2017 októberében készült.

 

 

 

 

 

Mindig is kedveltem a magányos hegyeket a holdi tengerek végtelen síkságain!

 

“Különös, a Rükl atlaszból (9-es tábla) mérve kb 40km kiterjedésű furcsa alakú hegy a Mare Imbrium területén, a Delisle-krátertől nagyjából három átmérőnyire Ny-i irányban. A hegy vélhetőleg néhány ősi, temetett kráternek a sáncmaradványa. Erre utal néhány íves peremi szakasza É, és Ny-i irányban. A hegy két legmeghatározóbb része a Ny-i szélén kettő fehér hegytömb. A hegytől szintén Ny felé a 90km hosszúságú, 12km szélességű Dorsum Bucher található ami D-i végén kis csúcsban végződik, É fele laposodó.

Colong: 42.4”

 

 

 

Az észlelt kis hegyecske és tágabb körzete

 

 

 

 

Delisle-kráter és szomszédja, az egyeseket  D-i irányba néző rettenetes koponyára emlékeztető Delisle α jelű hegy. (északi felfele)

/NASA Lunar Map Series LM-39/

 

 

 

A D-i irányba (balra) néző koponya, vagy majom pofájú-alakú (?) Delisle α. (LROC WAC részlet)

 

 

 

 

Dorsum Bucher és Delisle α      /Lunar Topographic Orthophotomap (LTO) Series – LTO-39B1 1:250,000/

 

 

 

 

Reggeli sziklák a Mare Imbrium területén; a Montes Harbinger….Hajnalok hegyei.

 

“Egy nagyjából 90-100km hosszúságú hegység a Montes Harbinger a Mare Imbrium területén. A hegység észlelésem idején pontosan a terminátor mentén tartózkodott, így igazán látványos volt a nagy, változatos megjelenésű hófehér tömbök látványa, köztük a kisebb, de szintén jól kivehető sziklákkal. Ez a hegység, nagy valószínűséggel a Mare Imbrium keletkezésekor létrejövő ősi hatalmas sáncrendszer fennmaradt pontjai. A hegység előterében a 91km-es Dorsa Argand lapos vonulata, nehezen ábrázolható laposabb dombok, illetve benn a sötét területen egy kiemelkedő magányos csúcs is látszanak. A szép hegység a Delisle és Aristarchus-kráterek közt található.

Colong: 42.8”

 

 

 

A Montes Harbinger  nevezetes objektumok fókuszában

 

 

 

 

A Montes Harbinger sziklái külön jelzéssel is rendelkeznek (The System of Lunar Craters,  E3-as lap részlete)

 

 

 

 

 

 

A hegység radarképe – (WAC Color Shaded Relief) részlet

 

 

 

Montes Harbinger – LUNAR MAP
1:1, 000:000
Aristarchus LM 39    részlet

 

 

 

 

A Montes Harbinger egy jóval nagyobb szerkezet, a Mare Imbrium létrejöttekor keletkezett legkülsőbb sáncrendszer egy kis  része (Képen H-val  jelölve a bal szélen)   W. K. Hartmann és G. P. Kupier – Concentric Structures Surrounding Lunar Basins

 

 

 

 

A teljes hegység az LROC felvételén

 

 

 

Az Apollo 15 ablakán át (AS15-93-12596)

 

 

 

 

 

Végezetül Csabai István zseniális felvételén nem csak a Harbinger hegység, de a fentebb kivesézett Delisle α és egy sor más részlet is látható. (klikk a képre)

2015-09-08 03:16
Távcső: 180/2700 MC
SkyWatcher AZ-EQ-6 Pro Goto mechanika
ZWO ASI 120 MM monokróm kamera
Baader színszűrő vörös (1.25″)
https://www.asztrofoto.hu/galeria_image/1446752890

 

_______________

 

 

Mare Imbrium keletkezése

W. K. Hartmann és G. P. Kupier – Concentric Structures Surrounding Lunar Basins

Csabai István Hold és egyéb csillagászati felvételei

Hozzászólás