A Hédervári kráter

 
Mindig örömmel tölt el,ha az égi szomszéd térképein Magyar tudós nevét fedezhetem fel,aztán persze az ember megpróbálja azonosítani a kiszemelt célpontot.  Mostani bejegyzésem,a fiatalon elhunyt,Hédervári Péterről elnevezett
krátert mutatja be. Hédervári Péter (Budapest, 1931. április 29. – Budapest, 1984. június 27.) geológus, amatőrcsillagász, újságíró, író jelentős hatású csillagászati ismeretterjesztő könyveket írt. Hédervári Péter életéről,  bővebben itt illetve itt olvashatunk.
 
Amatőr csillagászként egyik kedvenc területe a Nap volt. 1994-ben egy amerikai bolygókutató javaslatára a Hold déli pólusának közelében egy 69 km átmérőjű krátert neveztek el róla. A Hédervári kráter megfigyelése nem túl egyszerű feladat. Ám ha egyszer azonosítottuk,többé sose feledjük pontos helyzetét és alakját! Leginkább az első negyed körüli Hold a legalkalmasabb a megfigyelésére. Megfelelő libráció esetén,a Manzinus-Boguslawsky-Demonax krátereken “ugrálva” megpillanthatjuk a csak sötét,ék alakú krátert! Ennél többet nem is várhatunk,azonban örömmel tölthet el bennünket a tudat,hogy a kevés számú Magyar név közül azonosíthatunk egyet Holdunkon.
 
A kráter adatai:
Átmérő: 69 km
Szélesség: 82° S
Hosszúság: 84° E
Hédervári Péter és krátere a beazonosítását elősegítő képződményekkel.
 
 
 
Nagyobb felbontású felvétel a Hold déli pólusáról. Itt a Hédervári kráter csak egy vékony csíkként látható.(A központi csúcsa így is kivehető)
 
 
 
Azonban ha a librációs viszonyok megfelelőek,az nagyban elősegíti kráterünk azonosítását! (Még a Hédervárin túl fekvő Ganswindt sáncát is kivehetjük.)
 
 
 
 
 
A Mondatlas librációs területeket bemutató mellékletének egyik oldala; A Hédervári kráter környezete.(A Föld felé forduló holdi oldal ezen a térképen baloldalt van.)
 
 
 
 
         A Lunar Orbiter IV felvétele a Hédervári-Amundsen kettősről.
 
 
 
 
 
A Hédervári kráter fekvése a déli sarkhoz képest. A Földről látható holdfelszín ezen a képen felül van.
 
 
 
 
S végezetül,a Hédervári kráter a SELENE-JAXA holdszonda szép fotóján.
 
 

2 gondolat “A Hédervári kráter” bejegyzéshez

Hozzászólás