Hold… 60mm-en

A relatíve kisebb távcsöveket szeretik a gyakorlottabb észlelők is; csak fogjuk és kilépünk az ég alá, “fogom, kiteszem, észlelek” alapon. 

Idén hozzám került két 60mm-es refraktor a meglévő 80mm-esem mellé. Mindkét távcső japán eredetű, és a 70-es, 80-as évek termékei; egyiküket a Circle-T ( Ⓣ Towa 60/750mm), másikukat az ős Vixen, azaz a Dai-Ichi-Kogaku manufakturák készítették, 60/910mm-es kaliberrel. Az első teszt alanya a 60/750mm-es Circle-T refraktor volt, már csak azért is, mert ez került idén előbb hozzám. (Műanyagnak nyoma sincs benne!) A Vixen tesztelése később esedékes, azonban az első “benézések” alapján remek kis távcső, mely méltóan az f/15 fényerőhöz, nyomát nem mutatja a színi hibának.

A tesztelési célterület a – 60/750mm-es távcsővel – a Mare Orientale / Montes Cordillera nevű hegylánca és az Eichstadt kráter volt. Az észlelésre a remek Super Plössl 10mm-es okulárt használtam, 75x-ös nagyításon, okuláradapterrel (24,5-31,7mm) Amici prizmával (A kisrefraktorok még a régi, 24.5mm-es okulárcsatlakozásokkal rendelkeznek, így adapter is szükséges az Holdbéli utazásokhoz, semmit nem rontva a leképzésükön)

 

1hold_f_ldv_ri_201605202142_eichstadt__montes_cordillera___51471-xcf_2

 

mare-orientale_60mm_towa-refractor-test

A távcső mellett készített vázlat alapján elkészített rajz, és az utólagos LTVT szimuláció, egy NASA térkép kíséretében.

Ezt jegyeztem fel az észlelés ideje alatt:

“Holdunk Ny-i peremvidékén nagy mély hasadék látszódik észlelésem idején. Ez a 930km átmérőjű Montes Cordillera legkeletebbi fala, mely kisebb teljesen árnyákolt kráternek is beillene a fény-árnyék illúzió miatt. Az általa árnyékolt hasadéknak a D-i peremén az Eichstadt kráter (49km, 22.6S, 78.3W) látszik a maga majdnem teljes árnyékoltságával. Mögötte benn az árnyékos részen ébredő szép falszakasz, a 900km hosszú Montes Rook három összeálló tömbje ( 82.22W 20.37S). Középütt a sötétben egy másik önálló hegytömb is látható, ami szintén a Montes Rook egy szakaszaként értelmezhető. Ezek a hegyhátak a 300km átmérőjű Mare Orientale belső és külső körkörös falszakaszait adják, de itt és most csak éppen hogy sejthetőek jellemeik.”

 

Van e tehát értelme egy 60mm-es távcsővel vallatóra fogni Holdunkat? A válasz egyértelműen igenlő. Ez az észlelés  egy régi, 40 éves japán 60/750mm-es ‘Circle-T’ refraktor tesztjeként lett elkövetve.

 

 

A kisebb refiket egyébként remekül lehet más területen is alkalmazni, pl kettősök, halmazok, aszterizmusok vadászatakor, vagy ha éppen nincs túl sok időnk észlelni, de mégis szeretnénk csillagászkodni egy kicsit. Ez a 60/750mm-es jószág egyébként a 2016.05.09-i Merkúr-átvonulás idején is bizonyított, amikor is nagyon szép, kemény korongú Merkúrt mutatott nekem , és azon személyeknek akik akkor láthatták vele a naprendszer különös, múlékony randevúit.

 

 

Hozzászólás