Hold… 70mm-en III.

Újabb szimultán, újabb akció, újabb 70/500 tesztelési lehetőség! Ismét Görgei Zoltán által meghirdetett szimultán volt, ezúttal a Bürg-kráter és térségére, mely szimultáni célpont szerintem az egyik legsikeresebb akció lett az utóbbi időben. Jelesül többek is csatlakoztak. Nem indult azonban egyszerűen az akció, legalábbis nekem, és ahogy olvastam dr Hannák Juditnak sem, mert sűrűbb fellegek úsztak a Hold és D-i irányban a Jupiter felé. Úgy hittem semmi nem lesz ebből, de kb 22h helyi időben mégis tisztult annyira a levegő hogy felcsillant a remény fénye…mely egyben a Hold fénye is volt. Sajnos túl sok idő nem adatott, mert sem a légtömeg nyugodtsága nem engedte, sem pedig a szomszédos tűzfal a hosszasabb szemlélődést. Két rajz azért összejött.

 

Észlelünk avagy sem? A május 20-i szimultán előtti állapotok 19:42UT-kor (Nikon Coolpix S3300, a szerző felvétele)

 

 

 

A 2018.05.20-i Hold szimulációja  (VMA 6.1) a két célponttal.

 

 

Lássuk az észleléseket melyek érdekessége, hogy ezúttal normál grafittal készültek a véglegesített rajzok:

 

Görgei Zoltán felhívására kapcsolódtam be a szimultánba, melynek célpontja a 40km átmérőjű Bürg-kráter volt. Első pillantásra is érdekes környék, mely legfőképpen rianásairól nevezetes. Célpontunk, a Bürg feltűnő látvány, éles fala jó állapotú. A kráter jól láthatóan gerincekre telepedett, ami pillanatnyilag kb 70%-ban árnyékolt, É-i irányban kissé megnyúlt, és Ny-i belső lejtős falán kettős terasz látható. A kráter mögötti árnyék kifejezetten érdekes látvány, melynek részletei csak a nagyon nyugodt légköri állapotok idején vehetőek ki…ebből ma adatott kevesebb sajnos. Ha éppen beáll a nyugodtság, épp csak látható hogy fogazott árnyék ez, két végén kiemelkedő macskafül jelleggel. Ez az árnyék ahogy a kráterrel érintkezik, egy laposabb emelkedővel is kapcsolatba lép, különösképpen É-i irányban, ahol egy szép piramis alakot rajzol a Bürg sánca mögé. A Bürg-től É-i irányban lapos, névtelen kardszerű lankás emelkedő látszik, Ny-i szélén hullámos árnyakkal. A Bürg K-i külső sánca egységesen fehéres, itt ott részletekkel, kisebb intenzitásokkal. Dél fele a már említett érdekes árnyékből indul ki egy markáns hullámos gerinc, itt található egy még erősebb megjelenésű vetődés is.
A krétert övező bazalt terület a Lacus Mortis, ennek talaján Ny-felé nagyon finom kis emelkedők látszanak időnként, de a neves rianás rendszerből alig látni valamit sajnos.
Megjegyzés: Az észlelést eleinte átvonuló felhők zavarták.

A rajz Koh-i-Noor HB és Koh-i-Noor Progresso 6B grafittal készült.

 

 

 

A Bürg és Lacus Mortis elhelyezkedése

 

 

 

 

Érdekesen egyedi a Bürg-kráternek otthont adó bazaltmező, a szögletes, ú.n. hexagonális kráter a 150km átmérőjű Lacus Mortis. (Consolidated Lunar Atlas)

 

 

 

J.F. Julius Schmidt 1878-ban kiadott igen részletes atlaszában a Bürg és rianásai (Charte der Gebirge des Mondes)

 

 

 

A Bürg-kráter teljes panorámája a rianásokkal (LROC WAC)

 

 

 

A fő célpont után azonnal láttam következő célpontomat, a Plinius-krátert!

 

Egészen fantasztikus látvány a 43km-es Plinius-kráter a Mare Tranquillitatis, Mare Serenitatis szorosánál. A kráter jól láthatóan sokszög! Talaján az árnyék még mindig a Ny-i fal közelében jár, és látni itt egy kis kiugró részt is. A Plinius-ból D-i irányban hosszú elnyúlt gerinc látszódik kiindulni, vélhetőleg kidobott törmelék lehet, de csak ennyit tudok kivenni. K-i sánca egyenetlen, nehéz is rajzolni; legfeltűnőbb része egy terasz, mely ketté is szeli a falát. É-felé lenyűgözően érdekes a bazalt, már a Mare Serenitatisban; egy sötétebb szalagot mutat! Itt sötétebb a bazalt igen szokatlan módon..egy jól látható sávban, de ez nem került már a rajzomra, mert a Hold közelít egy tűzfalhoz sajnos. A kráter Ny-felé csodás hosszú ék alakú árnyat vet, melyből kiemelkedik néhány hegy, itt ketté is válik az árnyék.

Megjegyzés: Csapongó a nyugodtság sajnos.

Rajz Koh-I-Noor HB, és Koh-I-Noor Progresso 6B grafittal készült.

 

 

Igazán feltűnő helyen a 43km-es Plinius; két tenger határán!

 

 

Teljes megvilágításnál is feltűnő a Plinius (Consolidated Lunar Atlas)

 

 

 

A szögletes alakú Plinius-kráter a Mare Tranquillitatis területén. Külön érdekesség, hogy mind az előző célpontom, a Bürg, mind ez a Plinius nagyon hasonló karakterű kráterek; masszív központi csúcs, már már enyhén bazaltos talaj, jó állapot fal.  (LROC WAC)

 

 

 

 

Az amatőr csillagász  kollegína, és kollégák, észlelései erről az estéről:

Görgei Zoltán észlelése: http://eszlelesek.mcse.hu/open.php?obsid=69636

Erdei József észlelése:    http://eszlelesek.mcse.hu/open.php?obsid=69656

dr Hannák Judit észlelése:  http://eszlelesek.mcse.hu/open.php?obsid=69627

Kárpáti Ádám észlelése: http://eszlelesek.mcse.hu/open.php?obsid=69643

Csabai István elképesztő felvétele:  http://www.asztrofoto.hu/galeria_image/1527017430

Nagy Szabolcs részletes felvétele

https://macsnet.hu/burg-krater/

Hozzászólás